Świąteczna świeca Caritas tworzy polską Wigilię od 25 lat.

Na przestrzeni lat stała się jednym z najważniejszych i najbardziej rozpoznawanych symboli Wigilii w Polsce. To nie tylko płomień na stole wigilijnym, ale przede wszystkim realna pomoc potrzebującym i uwrażliwianie na potrzeby tych, którzy są w potrzebie. Dziś trudno sobie wyobrazić świąteczny stół bez płomienia miłosierdzia.

Od 19 lat Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom jest wspólnym, ekumenicznym dziełem tworzonym przez Caritas Kościoła Katolickiego, Diakonię Kościoła Ewangelickiego i  Eleos Polskiego Kościoła Prawosławnego.

Każda świeca daje potrzebującym dzieciom wakacyjny wypoczynek, ciepły posiłek, zwiększa ich szanse edukacyjne, pomaga w leczeniu i rehabilitacji, ale też ratuje w sytuacjach bez wyjścia. Idea świątecznej świecy Caritas rozlewa się również poza granicami naszego kraju.

Na przestrzeni 25 lat Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom to ponad 50 milionów świec i kilka pokoleń dzieci, które otrzymały pomoc dzięki otwartości Państwa serc.

?>

Ogień to symbol braterstwa, jedności i pokoju. W Grocie Narodzenia Pańskiego w Betlejem płonie wieczny ogień. To właśnie od niego co roku zapala się płomień, który niesiony przez skautów z wielu krajów i kontynentów obiega świat. W Polsce sztafetę światła tworzą harcerze, którzy roznoszą betlejemskie światełko do wszystkich tych, którzy pragną przeżyć bożonarodzeniową radość.

Odebranie Betlejemskiego Światła Pokoju i odpalenie od niego wigilijnej świecy wypełniają świąteczną tradycję.  Od 17 grudnia Betlejemskie Światło Pokoju będzie dostępne w miejscach wskazanych na specjalnej Mapie Światła: https://swiatlo.zhp.pl/mapa-swiatla.

Akcję można wesprzeć nabywając
Świecę Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom
w parafiach w całej Polsce.

Więcej informacji na stronach Caritas Diecezjalnych.

Organizatorzy akcji

Patroni medialni